Nonet speelt muziek van Frans Lachner (1803-1890)

Nonet, bestaande uit leden van het Bergens Symfonieorkest, onder leiding van Arno van Raaphorst speelt 16 september in de Cultuurkoepel Heiloo tijdens “Willibrordus Draait Door”-festival het Nonette in F-majeur van Frans Lachner. Het Nonet is voor het eerst op projectbasis bij elkaar dus u heeft de primeur! Het nonet speelt Lachner twee maal: om 13:00 en 17:00 uur in de Binnentuin.

Het Nonet speelt voor u het Nonett in F-majeur van Frans Lachner. Dit Nonet is geschreven voor fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, viool, altviool, cello en contrabas. Het bestaat uit 4 delen:

  • Andante-Allegro
  • Menuetto: allegro moderato
  • Adagio
  • Allegro ma non troppo

Lachner werd geboren in een muzikaal gezin. Zijn vader Anton Lachner was organist en van hem kreeg hij zijn eerste muziekles. Gedurende zijn schooltijd op het gymnasium in Neuburg an der Donau kreeg hij tegelijkertijd les in compositie bij Franz Xaver Eisenhofer (1783-1855). Na de dood van zijn vader in 1822 ging hij naar München en studeerde aldaar verder bij onder anderen Caspar Ett, maar gaf tegelijkertijd ook zelf muziekles in de stad. Verder speelde hij viool, cello, hoorn en contrabas in verschillende orkesten in München, vooral in het orkest van het Isartortheater. Later werd hij dirigent bij verscheidene orkesten in Duitsland en Oostenrijk.

Lachner was een zeer productief componist. In zijn oeuvre dat ongeveer 200 werken omvat zijn bijna alle genres vertegenwoordigd. Zijn stijl is door Beethoven, Louis Spohr, Giacomo Meyerbeer, maar vooral door zijn vriend Franz Schubert beïnvloed. Zijn muziek wordt gekenmerkt door een kundige beheersing van de vorm en vooral van het contrapunt. Tot zijn grootste successen behoren de cantate Die vier Menschenalter, de opera Catarina Cornaro, zijn Requiem, zijn zevende orkestsuite en het Nonet, voor blaasinstrumenten.

Lees hier meer over Willibrordus Draait Door!