De dirigent

Arno van Raaphorst is koor- en orkestdirigent en componist. Hij studeerde in Alkmaar af als trombonist en dirigent en studeerde directie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Ed Spanjaard. Sinds de oprichting in 1994 is hij dirigent van het Bergens Symfonieorkest.

Arno begon al op zijn zesde jaar met muziek maken. Hij begon met blokfluitles, maar al snel stapte hij over op de trompet en daarna volgde de trombone. Na de muziekschool was het conservatorium de volgende logische stap. Daar bleek dat zijn hart meer uitging naar het dirigeren dan naar trombone spelen. Al tijdens zijn studie deed hij mee aan de dirigentenwedstrijd van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade en behaalde de halve finale. Ook maakte hij zijn debuut als dirigent op negentienjarige leeftijd. Al snel had hij een volle agenda als dirigent met vaak vijf of zes vaste muziekverenigingen. Daarnaast werkte hij als invaller bij onder meer het ASKO ensemble en de grote studentenorkesten.

Arno heeft een grote passie voor klassieke muziek. Hij voerde als dirigent van verscheidene koren en symfonieorkesten werken uit van alle grote klassieke componisten. Hij werkte daarbij samen met solisten van formaat als Izhar Elias (winnaar Nederlandse muziekprijs 2011) en Maria Milstein (winnares Anton Kersjes vioolbeurs 2010 en Nederlandse Muziekprijs 2017).
Maar ook modernere stukken spreken hem aan. Zo dirigeerde hij de wereldpremière van de opera Drebbel, het volmaakte rood van de componist Kees Wieringa met onder meer Thé Lau en Karin ten Kate. Hij had ook de muzikale leiding bij de theatervoorstelling: Alma Mahler, bride of the wind. Deze voorstelling met toneelspeelster Anita van Soest was een onderdeel van De Karavaan.

Naast het werken met professionals, dirigeert Arno graag amateurs met wie hij een zo goed mogelijk resultaat wil bereiken – met oog en oor voor de groep. Dan gebeuren er mooie dingen: middelbare scholieren van het Michael College in Zaandam voerden The Westside Story uit. Het koor Puisque tout passe uit Haarlem zong de complete Kanon Pokajanen van Arvo Pärt. En met zijn symfonieorkesten in Bergen en Alkmaar voerde hij ook grote werken als The Messiah van Handel en Die Schöpfung van Haydn uit. Projecten waar hij ook vaak het koor voor instudeerde.

Zijn eigen composities worden regelmatig uitgevoerd. Zo schreef hij een ballet Romeo en Julia. Ook liet hij de kinderen van de Nicolaas Beets school in Alkmaar samen met het Noord-Hollands Blazersensemble een compositie uitvoeren op het schoolplein met mobieltjes, zang en ritme-instrumenten.
De laatste jaren maakt Arno meer tijd om te componeren. Dat resulteerde in 2012 in een nieuw ballet ‘Romeo en Julia’ voor het festival FAC in Alkmaar. In november 2017 was de wereldpremière van zijn compositie Notenkraken, een stuk voor solist, koor en symfonieorkest. Ook schreef hij samen met de Alkmaarse componist Jan van Wijk de twaalfdelige compositie Show and share voor de InHolland Hogeschool. In zijn vrije werk is Arno vaak bezig met het toonzetten van gedichten. Ook vindt hij het leuk om voor solisten waar hij mee samenwerkt, kamermuziekstukken te schrijven. Voorbeelden van zijn composities en arrangementen zijn te vinden op de website van zijn eigen muziekuitgeverij De Muziekstek: www.muziekstek.nl

Agenda

Voorjaarsconcert 2023

Voorjaarsconcert 2023

22-04-2023    
20:00 - 22:00
€ 0,00 - € 17,50
Laatbloeier in het voorjaar
Voorjaarsconcert 2023

Voorjaarsconcert 2023

23-04-2023    
15:00 - 17:00
€ 0,00 - € 17,50
Laatbloeier in het voorjaar

Word Gulle Gever

Door te klikken op de knop “Geef” geeft u toestemming om uw naam en e-mailadres in onze administratie te bewaren.